top of page

Angst, walging, onderwerping, inspiratie en bescherming.
Onze veranderende relatie met de natuur.

Vandaag de dag gaat het steeds vaker over de mens als deel van de natuur, over natuurbescherming, één worden met de natuur en liefde voor de natuur. Maar daarbij leven we binnen een realiteit die het gevolg is van heel andere relaties met deze natuur.

 

Wat zijn die verhoudingen die ons menselijk bestaan hebben vormgegeven en die nog steeds doorklinken in de huidige zoektocht naar een nieuwe relatie met de (onze) natuur?

 

In deze lezing een overzicht aan de hand van o.a. Isis van Pierre Hadot en De onderwerping van Philip Blom.

 

Wij mensen zijn bezig een nieuwe verhouding tot de natuur te vinden. Deze kan niet alleen bestaan uit technische ingrepen buiten ons. De zelfervaring van filosofen is er altijd een geweest waarin de natuur het andere was, iets buiten ons. Maar wanneer we dieper ingaan op de existentiële relatie met het verschijnsel natuur, dan bestaat deze ook uit ervaringen van angst, walging, schaamte, inspiratie en trots.

In januari start een cursus (ook online te volgen) over dit onderwerp bij de HOVO  Groningen zie ook www.maieutiek.nl

Petra Bolhuis (1963) werkt sinds 2000 als filosoof. Vanuit haar eigen bedrijf Maieutiek biedt zij cursussen, lezingen en huiskamercolleges aan. Ze is afgestudeerd in Groningen op een onderzoek naar de filosofie van Hannah Arendt en Michel Foucault. De werkwijze van Maieutiek baseert zich op het gedachtegoed van Socrates dat ieder mens zijn eigen wijsheid heeft, maar dat vragen stellen en informatie bieden nodig zijn om die wijsheid wakker te maken en te voeden.

Petra Bolhuis

bottom of page