top of page
zaterdag 30.11.2019 Eén daagse cursus over Reiner Maria Rilke:
dichten, denken en mediteren met een modernist.
Onder leiding van Jan Oegema, letterkundige, schrijver,  Rilke kenner en organisator van Open Klooster.
De twee bekendste gedichten van Rainer Maria Rilke (1875-1926) zijn ‘De panter’ en ‘Herfstdag’.
Hij schreef ze in het najaar van 1902, na zijn vertrek naar Parijs en zijn kennismaking met beeldhouwer Auguste Rodin. Het is het begin van een periode waarin expressie plaats maakt voor onderzoek en Rilke een nieuw type spiritualiteit ontwikkelt, nieuw voor hemzelf en nieuw in de geschiedenis van religie en filosofie. Rilke spoort zijn lezers aan zich volledig toe te vertrouwen aan het eigen innerlijk en aan het onbekende daarvan, zonder hulp van een leer of goeroe.

De cursusdag geeft een introductie op deze periode met als centrale tekst een meditatie-instructie uit 1905 die lezers kan helpen hun eigen levensfilosofie te ontwikkelen.

Plaats: Martinikerkhof 17 te Groningen        Tijd: 10:00 tot 17:00 uur
Kosten: 60 euro inclusief koffie/thee en een eenvoudige lunch
Inschrijving: vanaf 24 september 2019 (= startdatum najaarsprogramma Philos) via het contactformulier op de website, met een mail naar wavdam@euronet.nl of op dinsdagavonden in Philos.
Plaatsing op volgorde van binnenkomst.
Maximum aantal deelnemers: 15.
Jan Oegema is letterkundige en organisator van Open Klooster. Hij werkt aan een boek getiteld Kijk, vuurvliegjes! Rilke als leerling en meester. Jan is auteur van onder andere De stille stem. Niet-weten als levenshouding (2011) en Hans Faverey en de liefde.
 
bottom of page