top of page

16 januari 2024

'Heimwee naar de verte'
'Waar zijn we nog thuis?'

Met Joke J.Hermsen.


 

Ons leven speelt zich af tussen heimwee naar het vertrouwde en een verlangen naar het onbekende. We willen ons geborgen weten en we dromen van een elders. We zijn op zoek naar een plek die ons beschermt en bijeenhoudt, en we worden voortgedreven door een verlangen naar de verte.

 

Zo begint deze filosofische memoir, waarin Joke J. Hermsen een diepgaande analyse geeft van het ambivalente menselijke verlangen naar zowel geborgenheid als de lust om eropuit te gaan. Ze onderzoekt in dit persoonlijke verslag van een zomer vol omzwervingen de vraag waar we nog thuis kunnen zijn in de wereld. 

 

Joke J. Hermsen is schrijfster en filosofe. Tot haar bekendste en meest succesvolle boeken behoren Stil de tijd (winnaar Jan Hanlo Essayprijs), De liefde dus (winnaar Halewijnprijs), Kairos (shortlist beste filosofieboek, Blindgangers (longlist Libris Literatuur Prijs), Melancholie van de onrust, het Essay voor de Maand van de Filosofie, en Het tij keren. Met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt, dat ook verscheen in het Engels, Spaans, Duits, Noors, Deens en Arabisch. Onlangs verscheen haar filosofische memoir Onder een andere hemel. Over heimwee en vertepijn.

 

 

 

 


 

joke hermsen.jpg

Joke J Hermsen.

bottom of page