top of page

De stoïcijnse uitdaging: een oplossing  voor onze maatschappelijke problemen?

Waar draait het om in je leven? Consumeren en het bijbehorende genot is primair in onze

samenleving, althans zo lijkt het. Tegelijkertijd leidt al dat produceren en ons consumptiegedrag tot, onder meer, uitputting van grondstoffen, tot een groot klimaatprobleem en een verstoorde relatie met de natuur. De stoïcijnen dagen ons uit om hier kritisch naar te kijken en bieden ons een aantal gedachten die een

inspiratiebron zouden kunnen zijn voor het op zoek gaan naar een uitweg. Wees je bewust waar je wel of niet invloed op hebt, ontwikkel deugden zoals rechtvaardigheid, wijsheid en matigheid. Besef dat het belang van de gemeenschap ook vraagt om respect.

Bovenal besef waar het in het leven om draait en dat is zeker niet consumeren, plezier en genot. Koester je morele integriteit.

 

Ronald Wolbink is praktisch filosoof. Hij promoveerde op een proefschrift met als titel “De coach, de begeleider van de laatste mens?” en schreef een aantal boeken, waaronder “Levenskunst à la Montaigne” en artikelen over, onder meer, stoïcijns coachen. Hij doceert levenskunst en (stoïcijnse) filosofie en  heeft  een bureau voor filosofische gesprekken en coaching. Tevens is hij bestuurslid van het Filosofisch Café Zwolle.

FotoRWolbink.JPG
bottom of page