top of page
Doorgaans Betrouwbaar: Een filosofische respons op waarheidsverval
door Dr. Tim De Mey


 

Internet en sociale media hebben niet alleen veel mogelijkheden, maar ook 'waarheidsverval' meegebracht: nepnieuws, complottheorieën, meningen die feiten overschreeuwen, etc. Naast technologische, psychologische en sociologische factoren, spelen ook kennistheoretische idealen daarin een belangrijke rol. Tijdens de avond reflecteren we niet alleen op de filosofische verklaring van waarheidsverval, maar ook op filosofische denkbeelden die ons toelaten om waarheidsverval zoveel mogelijk terug te dringen. We focussen meer bepaald op hoe we de 'betrouwbaarheid' of 'waarheidsgerichtheid' van onze methodes en gedragsdisposities kunnen optimaliseren.

Meer info: tekst/beeldmateriaal

•           (eerste Nederlandstalig, filosofisch) video-essay: https://youtu.be/5RDLMeTOzS0

•           mijn Open Access inleiding tot de kenleer: https://doi.org/10.26116/secondthoughts-sie-engelen-openpresstiu-2021-demey-1

Tim De Mey (1973) studeerde in 1998 summa cum laude af aan de Universiteit Gent, waarna hij in Helsinki summa cum laude specialiseerde in logica, wetenschapsfilosofie en wetenschapsgeschiedenis. Hij promoveerde in 2003 op gedachte-experimenten. Sinds 2005 is hij Universitair Docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en was hij gastprofessor te Gent, Groningen, Helsinki en Turku. In 2014 publiceerde Lemniscaat zijn Het voordeel van de twijfel, dat in 6VWO als examenkatern filosofie fungeerde. In 2022 onderzocht hij als eerste Fellow van de ISVW  – de Internationale School voor Wijsbegeerte – wat de filosofie tegen waarheidsverval vermag. Dat resulteerde ondermeer in de 'Basiscursus Waarheidsliefde,' de MOOC 'Voor Zover We Weten,' de vlog 'Studio Pyrrho,' en het video-essay 'Als de Waarheid een Heks Was, Kwam Ze Altijd Boven Water.' Als kers op de taart verschijnt voorjaar 2023 zijn Basisboek Kenleer bij ISVW-Uitgevers.

bottom of page