top of page

Cursussen/workshops najaar 2016.

 

Volgens psychiater/psychotherapeut Irvin D. Yalom (1931) krijgt ieder mens te maken met vier fundamentele levenszorgen: sterfelijkheid, vrijheid, isolement en zinloosheid. Ieder mens wordt geconfronteerd met de zekerheid van zijn eigen dood. Ieder individu is absoluut vrij en daarmee verantwoordelijk voor zijn eigen leven. Daardoor verkeren wij in een existentieel isolement. En ten slotte wordt ieder mens geplaagd door een besef van zinloosheid van het bestaan. Deze inzichten ontleent Yalom mede aan filosofen als Heidegger, Sartre en Camus. Zijn ideeën heeft Yalom ook verwerkt in wat hij ‘teaching novels’ noemt, zoals Nietzsches tranen, De Schopenhauer-kuur en Het raadsel Spinoza. Tijdens deze cursus gaat Timon Meynen in op de filosofie van Yalom, afgewisseld met ruimte voor vragen en discussie.

 

Irvin D. Yalom (1931) werd beroemd als psychiater/psychotherapeut met zijn boeken over existentiële psychotherapie en groepstherapie. Als therapeut was hij sterk beïnvloed door continentale denkers en schrijvers als Kierkegaard, Heidegger, Sartre, Camus, Dostojevski en Tolstoj. Op latere leeftijd besloot hij dat hij zijn eigen wijsgerige en psychologische ideeën beter kon overdragen in de vorm van romans, die hij zelf aanduidt als ‘teaching novels’, waaronder Nietzsches tranen, De Schopenhauer-kuur en Het raadsel Spinoza. Hoewel het bepaald geen eenvoudige verhalen zijn, werden zijn fictiewerken bestsellers en in tientallen talen vertaald.

Centraal in Yaloms denken staan vier ‘levenszorgen’ die voor hem ten grondslag liggen aan psychische symptomen, maar ook aan veel problemen met angst en somberheid van psychisch ‘gezonde’ mensen. Ten eerste wordt ieder mens geconfronteerd met de zekerheid van zijn eigen sterfelijkheid, wat kan leiden tot doodsangst. Ten tweede is ieder individu absoluut vrij, en dat brengt een grote, soms kwellende verantwoordelijkheid met zich mee. Ten derde betekent het feit dat wij alleen zullen sterven en alleen verantwoordelijk zijn voor ons doen en laten dat we in een existentieel isolement verkeren. En ten slotte wordt ieder mens daardoor geplaagd door een besef van zinloosheid dat op zichzelf onleefbaar is.

In deze bijeenkomst bespreken we de psychologische inzichten, maar met name de filosofie van Irvin D. Yalom. Daarbij verdiepen we ons achtereenvolgens in de relatie tussen psychologie en filosofie, Yaloms opvattingen over individuele en groepspsychotherapie en de genoemde vier levenszorgen. We gaan kort in op het werk van een aantal van de genoemde denkers die Yalom hebben beïnvloed, maar we zetten daar ook alternatieve visies tegenover van Hannah Arendt, de neurofilosofie, Erich Fromm en Viktor Frankl. De colleges worden steeds afgewisseld met ruimte voor vragen en discussie.

 

 

Docent:

Drs. Timon Meynen studeerde wijsbegeerte en grondslagen en geschiedenis van de psychologie in Groningen. Daarna was hij werkzaam aan de universiteiten van Utrecht en Rotterdam. Hij deed onder meer onderzoek naar de wijsgerig antropologische aspecten van depersonalisatie (vervreemding van jezelf). Later was hij directeur van het hoger onderwijs voor ouderen van de Erasmus Universiteit en consultant op het gebied van arbeidsmarkt en hrm. Momenteel begeleidt hij in zijn filosofische praktijk Faidros particulieren en organisaties bij bezinning (www.faidros.nl). Daarnaast is hij vertaler en tekstredacteur van boeken op het gebied van o.a. psychologie, psychotherapie en levenskunst. Tevens is hij een van de vaste autoeurs van de Filosofie - en Psychologie Kalender

 

zie ook:  www.faidros.nl

 

.

Eén daagse cursus  over de filosofie van Irvin D.Yalom op 12 november 2016 door Timon Meynen, filosoof en psycholoog.

 

 

Inschrijven

voor deze cursus kan vanaf 20 september 2016 (de dag dat Philos met haar najaarsprogramma start). Dit kan per mail: wavdam@euronet.nl,  middels het contactformulier op deze website (zie bij contact) of op de Philos-avonden.

 

Plaatsing op volgorde van aanmelding. Zodra het minimum aantal van 12 deelnemers is bereikt krijgt u bericht.

 

De cursuskosten zijn: 75,-- euro inclusief koffie/thee

 

De cursus wordt gehouden in het centrum van de stad Groningen (de locatie hangt af van het aantal deelnemers).

 

 

 

bottom of page