top of page
DEZE CURSUS GAAT HELAAS NIET DOOR VANWEGE TE WEINIG DEELNEMERS !!
Twee daagse cursus over Troost door Petra Bolhuis, filosoof.

Bij voldoende belangstelling organiseert Philos op twee zaterdagen, t.w. 13 en 20 mei 2023 een cursus over Troost. 


 

Mensen zoeken troost voor het lijden aan het bestaan als mens. Aan de hand van vormen van troost door de eeuwen heen verkennen we: Wat is troost? en welke rol spelen waarheid, denken en ervaren in het lijden van mensen en de troost die daarbij mogelijk is?

 

TROOST IN DE FILOSOFIE

 

De filosofie is liefde voor kennis en wijsheid. Veel filosofie van vandaag de dag probeert aan te sluiten bij problemen rond kennis en waarheid. Maar zoals Kant al aangaf gaat het in de filosofie om de mens. Dan schiet alleen bezig zijn met kennis tekort. Vaak zijn menselijke problemen concrete existentiële problemen. We zoeken troost voor die concrete vormen van lijden aan het bestaan als mens.

In een wereld waarin veel maakbaar lijkt kan troost uit het zicht verdwijnen en bestaat troost vaak uit advies ‘wat te doen’. Maar hoe veel we ook kunnen, er blijft pijn en afscheid, tragische keuzes en de confrontatie met sterfelijkheid. Hedendaagse crisissen, zoals covid, het klimaat en de oorlog hebben onze kwetsbaarheid misschien nog meer in het zicht gebracht. Mensen zoeken troost.

Er is geen béste manier om troost te vinden. Troost is namelijk net als lijden tegelijkertijd universeel en hyper individueel. We kunnen wel ons denken verruimen met wat anderen hebben ervaren, doordacht en beschreven

Michael Ignatieff schreef het boek ‘Troost, als licht in donkere tijden’ waarin hij voorbeelden van troost onderzoekt door de eeuwen heen. Hij leest filosofen en laat schrijvers, kunstenaars en politici aan het woord.

 

In deze cursus worden de universele bronnen van troost nader uitgediept.

Vragen die tijdens de cursus aan de orde komen: Wat is troost? Welke rol spelen waarheid, denken en ervaren in het lijden van mensen en in de troost die daarbij mogelijk is?

Het boek ‘Troost, als licht in donkere tijden’ van Ignatieff vormt de basis; verder maken we gebruik van Yalom over sterfelijkheid en doodsangst. En komt Rilke aan de orde, als leermeester in de existentiële weg die we allemaal afleggen.

 

Inleider:

Petra Bolhuis is filosoof en orthopedagoog. Zij is afgestudeerd aan de Rijks Universiteit Groningen op een gezamenlijk onderzoek met Theo Meereboer naar de filosofie van Hannah Arendt en Michel Foucault. Sinds 2001 werkt Petra als filosoof vanuit de eigen praktijk ‘Maieutiek’.

troost gids (4).png

Dagmarillustration

Petra Bolhuis

Kosten; aanmelding; sluitingsdatum

De cursus op 13 en 20 mei kost 185 euro per persoon. 

Tijd: van 10-12.30 en 's middags van 14.00 tot 16.00 uur.

Het bedrag ad185,00 euro is inclusief koffie, thee en soep voor deze 2 dagen.

Lunchpakket zelf meenemen.

De cursus Troost zal worden gehouden in het gebouw van de Vrij Metselaars.

Hoek W.A.Scholtenstraat/Turfsingel 46 / ingang aan de W.A.Scholtenstraat in Groningen.

Opgave kan via de website van Philos, onder het hoofdstukje contact

of per mail naar philos@filosofischcafegroningen.nl  Natuurlijk kunt u zich ook aanmelden op de Philos avond over Troost op 28 maart.

U ontvangt een verzoek om betaling van het cursusgeld, zodra er zich genoeg deelnemers

hebben aangemeld.

De aanmelding sluit op 30 april 2023; Rond 1 mei krijgt u bericht of de cursus door kan gaan.

 

bottom of page