top of page
13.12.2016 Filosofie met de vlinderslag: Daoïstische Levenskunst door Dr. Woei-Lien Chong.


Het boek Zhuangzi is ontstaan in de vierde-derde eeuw v. Chr. en geldt als de tweede grondtekst van het vroege daoïsme, na de Daodejing van Laozi. Zhuangzi kegelt met zichtbaar genoegen het ene heilige huisje na het andere omver, en neemt vooroordelen, onverdraagzaamheid en hypocrisie met een flinke dosis humor op de hak. Zijn boek geldt in China al meer dan 2000 jaar als een parel van de Chinese filosofie en literatuur.
Hoewel Zhuangzi ook in het Nederlandstalige gebied steeds bekender wordt, is er nog niet veel aandacht besteed aan zijn spirituele oefenweg. Daarin speelt de deconstructie van de taal een belangrijke rol, naast een vorm van meditatie die gericht is op het deconditioneren en verruimen van het alledaagse bewustzijn. De spreekster zal deze, tot nu toe sterk onderbelichte, aspecten in haar lezing bespreken, in de filosofische context van Daodejing en Zhuangzi. Zijn de daoïstische filosofie en levenskunst nog steeds actueel voor het dagelijks leven in onze eigen tijd?

Over de auteur: dr. Woei-Lien Chong studeerde af in de sinologie en filosofie aan de Universiteit Leiden. Zij was daar werkzaam als universitair docent Chinese filosofie (1985-2010). Thans is ze als docent verbonden aan de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden.

Deze lezing is gebaseerd op het nieuwe boek van de spreekster: Filosofie met de vlinderslag: de daoïstische levenskunst van Zhuangzi (Damon, 2016), waarvan inmiddels de tweede druk is verschenen.

 

Zie voor meer informatie: http://damon.nl/book/filosofie-met-de-vlinderslag

Dr. Woei-Lien Chong geeft in het najaar van 2016 op basis van haar nieuwe boek cursussen in Amsterdam en Leiden, georganiseerd door de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW). Zie www.isvw.nl, rubriek “In ’t land”.

 

 

 

 

bottom of page