top of page
Liefde voor beginners en gevorderden op VALENTIJNSDAG.
Door Ronald Hünneman.


Het woord liefde heeft vele betekenissen. Je kunt liefde voelen voor je kinderen, liefde voor je ouders, liefde voor je vak, liefde voor de wereld en liefde voor je vrienden. En ook de gevoelens voor hun hond of auto, of voor hun boeken, muntenverzameling of porceleinen kattenbeeldjes voelen mensen als Liefde.
Wat hebben al deze soorten van liefde met elkaar gemeen? Hebben ze wel gemeenschappelijke kenmerken? De verscheidenheid laat vooral zien dat we de term 'liefde' voor zulke uiteenlopende zaken gebruiken dat denken over liefde al snel tot verwarring kan leiden.


Deze lezing zal zich daarom richten op één vorm van liefde: die welke gekoppeld is aan romantiek en seksualiteit, de vorm van liefde die zich uit in verliefdheden, liefdesbrieven, lieve woorden, hartstochtelijke vrijpartijen, het gevoel van een verbond ten overstaan van de rest van de wereld en de wens om samen bed en leven te delen. Waar in onze moderne samenleving mensen de nodige informatie krijgen over seks (over voorbehoedsmiddelen, handelingen en mogelijkheden), daar blijft liefde een verwaarloosd onderwerp, zelfs onder filosofen.
En dat terwijl in één van de mooiste geschriften uit de geschiedenis van de filosofie, de Phaedrus van Plato, de erotische liefde centraal staat en wordt verbonden met onderwijs, filosofie en de kunst van het spreken (retorica).

In deze inleiding zal de spreker uiteenzetten hoe moderne mensen aan hun ideeën over liefde komen, waarom die ideeën tot de nodige problemen leiden, en welke oplossingen er voor die problemen zijn te vinden in de geschriften van Plato en in ontwikkelingen in de hedendaagse filosofie.

 

bottom of page