top of page
Met kinderen filosoferen - kan dat, waarom en hoe ?  spreker Ed Weijers


 

 

 

 

 

Ed Weijers filosofeert zowel met kinderen als met volwassenen.

Deze avond staat in het teken van filosoferen met kinderen. Een introductie met video fragmenten en toelichting zal afgewisseld worden met voorbeelden van een filosofisch gesprek en oefeningen die u met (uw) kinderen, kleinkinderen en leerlingen kunt doen.

 

Het Centrum voor Kinderfilosofie bestaat sinds 1989 en houdt zich bezig met de ontwikkeling en verspreiding van kinderfilosofie. Het centrum wil ook een platform worden voor alle organisaties in Nederland die zich bezighouden met filosoferen met kinderen, om mensen met elkaar te verbinden en om het filosoferen te professionaliseren. Er zijn inmiddels al zo’n 20 organisaties in Nederland die zich hiermee bezig houden en ook in het buitenland komt steeds meer aandacht voor kinderfilosofie.

 

Waarom is het zo belangrijk om met kinderen te filosoferen?

“Filosoferen is belangrijk, omdat het iets is wat kinderen stiekem al doen. Scholen besteden hier alleen nog niet zoveel aandacht aan. Bovendien is het een leuke en spannende activiteit! Filosoferen heeft ook belangrijke effecten, zoals leren denken, goed en open luisteren, maar ook kritisch! Serieus reageren op een ander, ook als deze een heel ander idee heeft dan jij. Oefenen in argumenteren. Spreker vindt dit belangrijk in een samenleving die steeds complexer wordt. Het is van belang  grip te krijgen en om te leren omgaan met onzekerheden. In de filosofie is namelijk niks zeker.”

 

 

 

 

Drs. Ed Weijers is filosoof en coördinator van het Centrum Kinderfilosofie Nederland, senior consultant bij EPIC International en penningmeester van SOPHIA, European foundation for the advancement of doing phiosophy with children.

 

bottom of page