top of page

30.01 Het romantisch misverstand. Filosoferen over de liefde

Door Jan Drost.

Aan de hand van filosofen en schrijvers als Plato, Schopenhauer, Nietzsche, Stendhal, Bellow en Oz vertelt Jan Drost hoe allerlei ideeën over liefde en romantiek in ons hoofd terechtkomen en daar doorwerken, zowel ten goede als ten kwade. Veel liefde gaat verloren aan romantiek en misverstand. En wij kunnen zoveel beter, zoveel mooier. Ook in de liefde.

Jan Drost (1975) is filosoof en schrijver van het boek Het romantisch misverstand. Anders denken over liefde. Daarin beschrijft hij hoe allerlei ideeën over liefde en romantiek in ons hoofd terechtkomen en daar doorwerken, zowel ten goede als ten kwade. Verliefdheid, seks, jaloezie, trouw, vreemdgaan, romantiek, liefdesverdriet – het komt allemaal aan de orde. Jan Drost is ervan overtuigd dat denken ons vermogen tot liefhebben een goede dienst kan bewijzen. In zijn lezing zal hij een aantal belangrijke ideeën over liefde en romantiek bespreken. Hij wil laten zien hoe onze romantische idealen en opvattingen over seks van grote invloed zijn op ons zoeken naar en beleven van liefde. Zijn wij vrij als het op de liefde aankomt? Hebben wij iets over ons liefdesleven te zeggen? Of zijn wij weerloos overgeleverd aan Cupido, dat wispelturige engeltje dat ons te pas en te onpas met zijn pijlen bestookt of liefdeloos links laat liggen?

Biografie

Jan Drost (1975) is schrijver en filosoof. Hij woont en werkt in Amsterdam. Hij heeft zich gespecialiseerd in cultuurfilosofie, met name de filosofie van de liefde. Hij is onder meer verbonden aan The School of Life en schrijft voor verschillende media, waaronder nrc.next, NRC Handelsblad, Trouw, de Volkskrant en Filosofie Magazine. Bij uitgeverij De Bezige Bij verschenen van hem Het romantisch misverstand. Anders denken over liefde (2011), Denken helpt (2015) en Als de liefde voorbij is (2017).

Jan Drost

bottom of page