top of page

12.03 Waarheid.

door Lidwien Schuitemaker, filosoof, sociaal wetenschapper en beeldend kunstenaar.

Lidwien Schuitemaker vertelt in deze lezing over haar recent verschenen boek Waarheid.

Is de werkelijkheid voor ons vol geheimen die voor eeuwig verborgen blijven? Ligt de waarheid in de werkelijkheid besloten en zullen wij haar vinden als we op de juiste manier zoeken? Of creëert iedereen zijn eigen waarheden?

Wij interpreteren volgens de spreekster de werkelijkheid met onze kennis. Waar wij geen weet van hebben, heeft voor ons geen betekenis, bestaat voor ons niet. De grens van onze kennis vormt voor ons de grens van het heelal en van wat we als waar aannemen. Waarheid is wat wij vanuit onze kennis weten over de werkelijkheid en accepteren als waar.

Met voorbeelden wordt getoond dat waarheid op verschillende manieren met de andere levensgebieden verweven is, en in de kunst anders functioneert dan in de rechtspraak, wetenschap, politiek of moraal.

Waarheid wordt begrepen als een vorm van zoeken: we onderzoeken de werkelijkheid en ontdekken verbanden die we voor waar aannemen. Met dit zoeken veranderen we onze kijk op de werkelijkheid en creëren we werkelijkheid en waarheid.

Het boek Waarheid  bevindt zich in de collectie van verschillende bibliotheken en is als e-boek kosteloos te verkrijgen via de uitgever: uitgeverijfilograph@hotmail.com

 

Lidwien Schuitemaker studeerde sociale wetenschappen en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is zelfstandig onderzoeker, beeldend kunstenaar en auteur van onder meer Beeldende kunst filosofie, Filosofie van het denken, Filographie, filosofie van denken in vormen en Wereld zonder arm en rijk.

portretfoto 5.jpg
bottom of page