top of page

18.12.2018 In gesprek: kijken en denken. Wat zegt een kunstwerk ons?

Door Lineke Faber, Elise van de Kamp, beide master wijsbegeerte RUG, Arwen Meereboer, int.master Turku, Finland en Laurens Krüger, facilitator Visual Thinking Strategies.

Beeldende kunstwerken geven visuele antwoorden op wezenlijke vragen. Een kunstwerk kan gezien worden als een reflectie, als een weerslag van het gedachtespel van de kunstenaar, waarbij het werk ons uitdaagt mee te denken of mee te gaan in de vragen en antwoorden die het aan de orde stelt.

Op deze avond gaan we in gesprek met kunst en met elkaar. We gaan in dialoog, samen met de filosofiestudenten Lineke Faber, Elise van de Kamp en Arwen Meereboer, de filosofische thema’s verkennen die we in de kunstwerken ontwaren.

Met welk werk wilt u in gesprek? We willen u als publiek van harte uitnodigen een afbeelding in te sturen van werk dat u graag samen wilt bekijken en onderzoeken

(zenden naar: kijkjezien@gmail.com).

Om bedachtzaam naar de kunstwerken te kijken maken we gebruik van Visual Thinking Strategies. Met deze methode kan de diepgang in de waarneming en uitwisseling in groepsgesprekken bewerkstelligd worden.

Lineke is haar leven lang al geïnteresseerd in verhalen, lezen, schrijven, vertellen. In gezelschap, in samenwerkingsverband en alleen. Ze is Filosofie gaan studeren uit het verlangen een studie te vinden die haar brede interesse en bedachtzame natuur zou bevredigen. Op het moment is ze bezig haar Master Filosofie en Maatschappij af te ronden, waarbij met name feministische filosofie, filosofie rondom het Kind, continentale- en aziatische filosofie haar belangstelling hebben. Naast haar studie danst Lineke veel en graag bij Lindy Hop vereniging Sugarspin, waar ze ook lesgeeft.

Elise heeft de Bachelor Filosofie gedaan in Groningen, is begonnen aan de Master Filosofie en Maatschappij en doet momenteel de Research Master Filosofie. Ze houdt vooral van theoretische filosofie, en denkt graag na over vragen als "Wat is tijd?", "Hoe krijgen woorden betekenis? ", "Wat is de relatie tussen taal en het denken?" en "Hoe werkt de menselijke geest?"

Arwen voltooide haar bachelor wijsbegeerte aan de RUG en doet nu een master Social Exclusion aan Åbo Akademi in Finland. Ze is geïnteresseerd in sociale politieke filosofie en denkt graag na over de verhouding tussen beeld en maatschappij. Ze heeft kunstles gegeven aan jonge kinderen en is van hier uit ook bezig met kijken naar kunst, tevens is ze illustrator

.

Laurens werkte jarenlang als tekstschrijver, vertaler en redacteur non-fictie en in de ICT voor de zorgsector, maar is de laatste jaren toenemend geïnteresseerd geraakt in kunst en literatuur en wil antwoorden proberen te geven op de vragen die van daaruit op haar af komen. In de plaats van het zoeken naar en ontsluiten van dé waarheid, is nu gekomen het delen van perspectieven en mogelijke antwoorden op de lotgevallen die onze werkelijkheid ons voorschotelt. Laurens is onder meer bezig met het organiseren van trainingen en ‘slow looking’-evenementen en met het thema kritisch denken en creativiteitsontwikkeling.

bottom of page